زارعی

zarei.blogsky@gmail.com

زارعی

zarei.blogsky@gmail.com

بهداشت محیط مدارس

بهداشت محیط مدارس

بهداشت محیط مدارس شامل تمام فعالیتهائی است که در جهت اجرای ضوابط بهداشتی مدرسه انجام میشود . مهمترین نکاتی که باید در بهداشت محیط مدرسه مورد توجه قرارگیرند عبارتند از :

محل احداث مدرسه شرایط لازم برای احداث محل مدرسه :

:مدرسه باید دور از سرو صدا ، عبورو مروروسایط نقلیه ، محل انباشتن زباله ، راه آهن و کارخانه باشد. محوطه مدرسه باید دارای وسعت کافی بوده و برای جلوگیری از ایجادگرد و غبار و امکان شستشو ، کف حیاط از آسفالت و یا بتون پوشیده شده باشد و بطور کلی باید از محلهای مزاحم حدود 500 متر فاصله داشته باشد

ساختمان مدرسه:

رعایت تمام شرایط ایمنی و بهداشت در ساختمان مدرسه دارای اهمیت است که این شرایط عبارتند از: کف کلاسها، سقف، روشنایی، تهویه کلاسها، پنجره ها، درجه حرارت، وسیله گرمازا، کپسول ضد حریق، تهویه هوا، پله ها، تابلو کلاس، میز و صندلی، دستشویی، استفاده از صابون، توالت، دفع بهداشتی فاضلاب، آبخوری، دفع بهداشتی زباله، بوفه مدرسه. رعایت هر یک از شرایط ایمنی فوق مطابق با استانداردهای آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است که به اختصار توضیح داده می شود:

کف کلاسها: باید قابل شستشو و صاف و بدون درز و شکاف باشد و از لغزندگی و مرطوب بودن آن جلوگیری شود.

سقف: باید ساف و بدون درز و شکاف و به رنگ روشن باشد.

روشنایی: روشنایی کلاسها باید به طور طبیعی تأمین شود، بهتر استنور از سمت چپ دانش آموز بتابد و نه از روبرو. بزرگی پنجره ها باید یک پنجم مساحت کلاس باشد و به فاصله حداقل 100 تا 120 سانتی متری بالاتر از کف کلاس قرار گرفته باشند.

تهویه کلاسها: اگر پنجره ها در دیوارهای روبروی یکدیگر کار گذاشته شده باشند تهویه کلاس بهتر انجام می گیرد.

تهویه هوا: در کلاس باید به خوبی صورت گیرد حداقل 6 بار در روز و با باز کردن در و پنجره کلاس.

درجه حرارت: درجه حرارت مناسب برای کلاس درس 18 تا 21 درجه سانتی گراد است کلاس بسیار گرم موجب کسالت و خواب آلودگی و کلاس سرد باعث سردی بدن دانش آموز شده و او را مستعد ابتلا به عفونتهای ریوی می نماید.

وسیله گرمازا: باید فضای کلاس را به طور یکنواخت گرم کند مانند شوفاژ و یا بخاری دیواری که دارای دودکش باشد  تا گازهای حاصل از مواد  سوختنی به فضای کلاس وارد نشود و خطر آتش سوزی نداشته باشد.

کپسول ضد حریق: لازم است هر مدرسه به تعداد کلاسها کپسول ضد حریق در اختیار داشته باشند.

پله ها: اگر ساختمان مدرسه دارای پله است باید ارتفاع پله 18 سانتی متر و عرض آن 30 سانتی متر دارای نرده محافظ و بدون لغزندگی باشد.

تابلوی کلاس: باید در محل مناسبی که نور کافی به آن بتابد و در معرض دید کامل دانش آموزان باشد،قرار گیرد. تابلو نباید شفاف باشد که موجب انعکاس نور گردد و نیز فاصله آن تا اولین ردیف دانش آموز نباید از 20/2 مترکمتر باشد.

میز و صندلی: بهتر است برای هر دانش آموز جداگانه تهیه شود ارتفاع صندلی باید به اندازه باشد که وقتی دانش آموز روی آن می نشیند ران آن با صندلی تماس داشته باشد و نیز فاصله بین آخرین صندلی با دیوار انتهای کلاس 50 سانتی متر باشد.

دستشوئی: به ازای هر 60 دانش آموز یک دستشویی لازم است. دستشوئی باید خارج از توالت ولی در مجاورت آن قرار داشته باشد. ارتفاع آن از سطح زمین 60 تا 70 سانتی متر و متناسب با قد دانش آموز باشد.

استفاده از صابون: در دستشوئیها ضروری است باید از صابون مایع استفاده شود یا اینکه هر دانش آموز صابون مخصوص به خود داشته باشد.

توالت: در مدرسه به ازاء هر 40 دانش آموز حداقل یک توالت در نظر گرفته شود، کاسه توالت باید سالم و از جنس سرامیک و به رنگ روشن باشد. دیوارها و کف توالت باید قابل شستشو باشد و کف توالت به سمت کاسه دارای شیب باشد.

دفع بهداشتی فاضلاب: برای پیشگیری از بیماریهای گوناگون باید دفع بهداشتی فاضلاب از طریق هدایت به شبکه فاضلاب رو عمومی و یا چاه فاضلاب انجام شود.

دفع بهداشتی زباله: باید سطل های درب دارمتعدد در نقاط مختلف مدرسه (حیاط، کلاسها، راهرو) قرار داشته باشد و هر روز زباله های درون آن جمع آوری و سپس تمیز شود.

آبخوری: باید دارای شرایط زیر باشد:

-         کف محوطه آبخوری قابل شستشو و دارای شیب کافی و مناسب به طرف مجرای فاضلاب باشد.

-         دیوار لبه آبخوری باید از جنس قابل شستشو و دارای شیب مناسب به طرف مجرای فاضلاب باشد.

-         دیوار اطراف آبخوری از جنس قابل شستشو(نظیرکاشی، سرامیک،....) باشد.

-     آبخوری عمومی دانش آموزان باید با شیرهای مناسب یا آب سرد کن مجهز گردد و حداقل برای هر 45 نفر یک شیر آبخوری پیش بینی شود. ارتفاع شیر آن متناسب با سن دانش آموزان در دوره های مختلف تحصیلی (100-75 سانتی متر) از سطح زمین باشد.

-         آب خوری باید خارج از سرویس های بهداشتی و با رعایت شرایط بهداشتی و با فاصله حداقل 15 متر احداث گردد.

بوفه مدرسه: باید دارای نور کافی، مجهز به هواکش، دارای وسایل گرمازا و سرمازا، کف از جنس سیمان یا سایر مصالح، قابل شستشو دارای سطل زباله، درب و پنجره توری دار،مجهز به یخچال بوده و متصدی بوفه دارای کارت تندرستی باشد و مسائل بهداشت فردی کاملاً رعایت فرماید

آب آشامیدنی سالم :

تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در مدرسه از موضوعات مهم و اساسی است . بهتر است در مدرسه از شبکه آب لوله کشی و یا منابع بهسازی شده استفاده شود و در محلهایی که آب سالم در دسترس نباشد آب را پس از ضد عفونی کردن مصرف نمایند

بهداشت مدارس

هدف بهداشت مدارس

تأمین ، حفظ، ارتقاء سطح سلامت جسمانی و روانی دانش آموزان و در نهایت جامعه

 

 اهمیت بهداشت مدارس

-         بخش عظیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند (بیش از 25%)

-         به دلیل کامل نشدن مهارتها و شرایط سنی بعد از گروه مادر و کودک آسیب پذیرترین قشر جامعه می باشند

-         پایه گذاری رفتارهای بهداشتی و شیوه زندگی در این سنین صورت می گیرد

-         از مهمترین گروههای در معرض خطر حوادث و سوانح هستند

-         با توجه من اینکه در سن آموزشی پذیری هستند من آسانی مطالب بهداشتی را فرا گرفته و من خانواده و جامعه انتقال میدهند

-         در دسترس و من آسانی می توان مطالب آموزشی من آنها انتقال داده شود.

 

فعالیتها

برنامه های بهداشت مدارس

1-    آموزش بهداشت

2-    معاینات دانش آموزان و تکمیل شناسنامه سلامت

3-    بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس

4-    بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان

5-    پیشگیری از بیماریهای شایع در سنین مدرسه

6-    پیشگیری از سوانح و حوادث در سنین مدرسه

7-    واکسیناسیون توام دانش آموزان اول متوسطه

8-    تشکیل پرونده بهداشتی جهت مدارس

9-    نظارت

  

آموزش بهداشت

- هدف آن بالا بردن سطح دانش بهداشتی و در نهایت تغییر مطلوب در رفتار دانش آموزان و انتقال آن به  خانواده ها

-گروههای هدف در آموزش بهداشت دانش آموزان ، والدین، معلمین و سایر کارکنان

موضوعات آموزشی

دوره ابتدائی : بهداشت فردی – دهان ودندان- تغذیه و بهداشت مواد غذایی – بیماریهای شایع – بهداشت روان- بهداشت محیط – سوانح و حوادث

دوره راهنمایی و متوسطه: بهداشت فردی – دهان ودندان – بهداشت دوران بلوغ- تغذیه در سنین بلوغ- واکسیناسیون – بهداشت محیط – مسائل جمعیتی – نظام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی – بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار (انگلهای روده ای – بیماریهای آمیزشی – تالاسمی – قلبی- ایدز- انفلوآنزا) بهداشت روان – سوانح و حوادث

 

والدین:  -         آشنایی با نیازها ، مشکلات بهداشتی فرزندان در سنین مدرسه

       -         نقش والدین در رشد و تکامل فرزندان

       -         اهمیت معاینات سالانه دانش آموزان

        -         بهداشت فردی – خانواده – محیط – روان – دوران بلوغ

       -          تغذیه و بهداشت مواد غذایی

       -         بیماریهای شایع در سنین مدرسه

       -         واکسیناسیون

       -         سوانح و حوادث

 

2- معاینات دانش آموزان و شناسنامه سلامت

معاینات پزشکی:

دانش آموزان اول دبستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول تیرماه هرسال لغایت اول مهرماه هرسال

دانش آموزان اول راهنمایی= صدرصد جمعیت هدف ازاول مهرماه هرسال لغایت اول دی ماه هرسال

دانش آموزان اول دبیرستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول دی ماه هرسال لغایت پانزدهم اردیبهشت  ماه

معاینات بالینی توسط پزشک عبارتند از:

آنمی-پوست ومو(گال-کچلی سر)-بزرگی تیروئید-گوش وحلق وبینی –چشم-ستون فقرات-اندام-شکم(بزرگی طحال-بزرگی طحال)-قلب وعروق-قفسه سینه-ریه-ادراری تناسلی(ابهام تناسلی-عدم نزول بیضه-کلیوی) –روان –اعصاب-پرفشاری خون-بیماریها .

 

معاینات بهداشتی (غربالگری ) :

دانش آموزان اول دبستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول تیرماه هرسال لغایت اول مهرماه هرسال

دانش آموزان اول راهنمایی= صدرصد جمعیت هدف ازاول مهرماه هرسال لغایت اول دی ماه هرسال

دانش آموزان اول دبیرستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول دی ماه هرسال لغایت پانزدهم اردیبهشت  ماه

 

معاینات غربالگری توسط پرسنل بهداشتی (بهورز-کاردان ....)عبارتند از:

ارزیابی رشد (قدووزن –نمایه توده بدنی )-سنجش بینایی-سنجش شنوایی-دهان ودندان –بیماریهای نیازمند مراقبت ویژه (دیابت-قلبی وعروقی- صرع -  آسم –هموفیلی – تالاسمی)-اختلالات رفتاری - 

جلدی(رشک وشپش سر – کچلی سر)= کلیه دانش آموزان همزمان با غربالگری پدیکلوز با اولویت مدارس ابتدایی – خوابگاهها قبل از شروع سال تحصیلی و حداکثر در دو هقته اول سال تحصیلی از نظر جلدی معاینه می شوند.

 

بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس

 

 محل احداث مدرسه : دور از سر و صدا و عبور و مرور وسایل نقلیه

دوری از محل انباشتن زباله – راه آهن – و کارخانه

 

ساختمان مدرسه : کف کلاس ها – سقف کلاسها – روشنایی – تهویه کلاس ها – پنجره ها – درجه حرارت (21- 18 درجه) وسیله گرمازا – کپسول ضد حریق – پله ها (ارتفاع 18 – عرض 30 سانتی متر ) – تابلو کلاس (از ردیف اول 5/2 متر) – میز و صندلی – دستشوئی (من ازای هر 60 دانش آموز) – استفاده از صابون – توالت (من ازای هر 45 دانش آموز) – دفع بهداشتی فاضلاب – آبخوری (من ازای هر 75 دانش آموز) – دفع بهداشتی زباله

بوفه مدرسه – (رعایت مقررات آئین نامه مربوطه ) پوشش دیوار بوفه از سنگ یا کاشی و به رنگ روشن باشد


- سطل زباله درداخل و بیرون بوفه به تعداد کافی وجود داشته باشد تا دانش‌آموزان پس مانده های مواد غذایی را در آن بیندازند .

- برای جلوگیری از ورود مگس و حشرات درب و پنجره ها با توری فلزی

پوشانده شود ، درب و دیوار و سقف آن مننفذ و سوراخ نداشته باشد .

-  فردی که متصدی بوفه است چون با مواد غذایی سر و کار دارد باید از نظر بیماریهای واگیردار (انگلی ، قارچی و ...) مورد آزمایش قرار گرفته و کارت تندرستی داشته باشد و مسایل بهداشت فردی مانند شستشوی دستها و کوتاه کردن ناخن ها و نیز پوشیدن کلاه و روپوش را کاملاً رعایت نماید .

-  بوفه باید حتماً مجهز به یخچال بوده و مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال و سایر مواد غذایی در محل خشک و بدون رطوبت تگهداری شود

 

آب آشامیدنی مدرسه

تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در مدرسه یکی از موضوعات بسیار مهم و اساسی است . بهتر است در مدرسه از شبکه آب لوله کشی و یا منابع بهسازی شده استفاده شود . و در محلهایی که آب سالم دردسترس نباشد آب راپس از ضد عفونی کردن مصرف نمایید .

  بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان

اهمیت تغذیه کودکان در سنین مدرسه

اهمیت تغذیه در دوران بلوغ

نظارت بر وضعیت تغذیه دانش آموزان

مشکلات تغذیه ای شایع در سنین مدرسه و دوران بلوغ (سوء تغذیه پروتیئن ، انرژی – اختلالات ناشی از کمبود ید – کمبود ویتامین A– کم خونی فقر آهن)

کمک های غذایی: شیر مدرسه

علل اصلی سوء تغذیه در سنین مدرسه: مصرف نکردن غذای کافی- عادات غذایی نادرست(نخوردن صبحانه- استفاده از تنقلات بی‌ارزش مثل پمفک و ابتلاء و بیماریهای عفونی و انگلی )

 

پیشگیری از بیماریهای شایع در سنین مدرسه

آموزش راههای انتقال بیماریهای شایع در سنین مدرسه

شناسایی – ارجاع- پیگیری دانش آموزان بیمار

جدا سازی دانش آموزان مبتلا من بیماری تا منبودی (ممنوعیت از مدرسه )

شایع ترین بیماریهای واگیردار در سنین مدرسه : گلودرد چرکی – انگلهای دستگاه گوارش – بیماریهای اسهالی – هپاتیت- کچلی – سرماخوردگی – آنفلوانزا – ژیاردیا – سرخجه – گال- شپش- عفونتهای ادراری – آبله مرغان

 

پیشگری از سوانح و حوادث در سنین مدرسه

 

واکسنیاسیون توام دانش آموزان اول متوسطه

 

تشکیل پرونده بهداشتی جهت مدارس

 

تشکیل پرونده بهداشتی جهت کلیه مدارس و ثبت نتایج معاینات و ارجاع و پیگیری و کلیه گزارشهای مربوط من فعالیت های آموزشی بیماریهای واگیر - حوادث – نیاز من مراقبت ویژه – فعالیت های بهداشت محیط مدرسه

 

نظارت

بر خانه های بهداشت – مراکز بهداشتی و درمانی

بازدید از شبانه روزیها همراه با کارشناسان بهداشت محیط جهت مسائل بهداشتی

نظارت بر طرحهای در حال اجرا در مدارس :  

  • طرح شیر مدرسه
  • طرح پدیکولوز
  • طرح تکمیل شناسنامه  سلامت
  • طرح آهن یاری
  • طرح پایش ید ادرار
  • طرح بهداشت محیط مدرسه
  • طرح واکسیناسیون توام
  • طرح سوانح و حوادث

  وظایف

 

شرح وظایف کارشناس مسئول بهداشت مدارس 

1- ارائه پیشنهادات لازم و مشارکت در تهیه و تنظیم و تدوین برنامه های اجرایی بهداشت مدارس بر اساس اولویت های تعیین شده

2- ارائه راهنمایی ها و نظارت و مشارکت بر نحوه اجرایی فعالیت های بهداشت مدارس در سطح استان

3- مشارکت و نظارت در برنامه ریزی آموزشی و باز آموزی کارکنان و آموزش دانش آموزان

4-  مشارکت و نظارت در برنامه ریزی آموزشی و بازآموزی کارکنان و آموزش دانش آموزان

5-مشارکت در تهیه متون آموزشی جهت آموزش کارکنان و آموزش جامعه (دانش آموزان)

6- مشارکت در آموزش و باز آموزی برنامه های بهداشتی جهت کارکنان

7- مشارکت در برنامه هآی آموزشی و تحقیقاتی حوزه معاونت بهداشتی

8- ارائه پیشنهاد طرحهای تحقیقاتی و مشارکت در انجام آنها جهت تعیین مشکلات و اولویت های لازم در بهداشت مدارس

9- جلب مشارکتهای بین بخشی  ایجاد هماهنگی با دیگر واحدهای ستادی و تقویت مشارکت های بین بخشی من منظور ارائه منتر خدمات بهداشت مدارس

10-  هماهنگی با اداره کل آموزش و پرورش در تهیه و تنظیم برنامه های اجرایی خدمات بهداشت مدارس

11- ارائه پیشنهاد نظارت و شرکت در برنامه های آموزشی و باز آموزی مراقبین بهداشت

12- مشارکت در آموزش دانشجویان دانشکده های بهداشت و پیراپزشکی

13- تهیه متون و مطالب آموزشی و ارائه راهکارهای آموزشی جهت آموزش بهداشت گروههای مختلف دانش آموزان از راه مطالعات، جستجو و   ترجمه کتب و دیگر منابع علمی

14- تجزیه و تحلیل داده های آماری و گزارشات دریافتی ، ارائه راهنمایی برای تهیه پس خوراند مناسب و ارائه پیشنهاد و راه حلهای مناسب جهت ارتقاء کیفی خدمات بهداشتی مدارس

15- تهیه و ارائه گزارش فعالیت های انجام شده من مقامات ذیربط

16- شرکت در دوره های بازآموزی و آموزشی سمینارها و کارگاههای آموزشی

17-  بررسی نیازهای تجهیزاتی واحدها و ارائه پیشنهاد بودجه مورد نیاز واحد بهداشت مدارس من مقام مافوق

- باید دارای نور کافی ومجهز به هواکش بوده و نیز دارای وسایل گرمازا و سرمازا باشد . کف آن از سیمان یا سایر مصالح قابل شستشو پوشیده شود .

نمرات میانترم درس زیست شناسی رشته تربیت بدنی

نمرات میانترم درس زیست شناسی رشته تربیت بدنی 

ردیف

نام و نام خانوادگی

نمره از 10

1

احمد نیایی نسیم

9.5

2

پای کوفته بهناز

7 تولدت مبارک

3

پور ابراهیمی رسول

3.75

4

پوزاد مصطفی

صفر

5

جوهری محمد

صفر

6

دستمزد طاهره

4

7

رحیمی محمد رضا

3

8

رضوانی مسعود

6.75

9

روان بخش حامد

3

10

زارعی میلاد

7

11

کریمی علی

صفر

12

کمال الدین محتبی

4

13

محمودی یوسف

4.75

14

نگهبان صفدر

5.75

15

نایبی فریدون

7

16

نصیری مهسا

2.5

17

نفرده آزاده

10       max

18

غاروریانی آنا

5.25