زارعی

zarei.blogsky@gmail.com

زارعی

zarei.blogsky@gmail.com

شرایط نگهداری مواد غذایی

کنترل بهداشتی مواد غذایی

غذا یکی از ضروریات ادامه حیات انسان  است زیرا غذا به ماده جامد یا مایعی اطلاق می شود که بعد از خوردن و هضم شدن، از طریق روده ها جذب و برای نگهداری نسوج و بافتها – ترمیم بافتهای از بین رفته – رشد و نمو – تولید مثل سلولی – تنظیم فعل و انفعالات حیاتی – ایجاد حرارت و انرژی و بالاخره تشکیل مواد ذخیره ای، در بدن مصرف میشود .

غذا در صورتی میتواند برای انسان مفید و نیازش را برطرف کند که عاری از هرگونه آلودگی باشد در غیر اینصورت باعث بروز انواع مسمومیت ها و عفونتهای غذایی و در نتیجه بیماری مصرف کننده شده و از جنبه های مختلف ضررهای جبران ناپذیری به فرد و جامعه تحمیل می کند.

از طرفی با افزایش روز افزون جمعیت تولید و تهیه مواد غذایی کافی یکی از مسائل پیچیده و بسیار  مشکل بویژه در ممالک جهان سوم میباشد و با وجود این مشکل مسائلی مانند عدم رعایت موازین بهداشتی در مراحل مختلف تولید و تهیه و مصرف مزید بر علت شده و سبب کاهش هرچه بیشتر مواد غذایی قابل استفاده برای انسان میگردد .

بهداشت مواد غذایی با اعمال موازینی که رعایت آنها در تولید، فرآیند، نگهداری و عرضه مواد غذایی موجب فراهم کردن غذای سالم با کیفیت بالای بهداشتی خواهد شد در حل این مهم تلاش میکند.

در راستای کنترل مواد غذایی در اماکن که از وظایف بهداشت محیط میباشد متاسفانه علیرغم تذکرات و راهنمائیهای بعمل آمده به متصدیان به علت عدم رعایت موازین بهداشتی در تهیه و توزیع مواد غذایی در اماکن همه ساله مقدار قابل توجهی مواد غذایی غیر قابل مصرف انسانی در اماکن کشف و معدوم میشود که آمار آن در ذیل آورده شده است.

ارقام اعلام شده در مورد مواد غذایی معدومی شاید درصدی از کل مواد غذایی غیر قابل مصرف  دور از دید بازرسان به مردم عرضه و توسط آنها مصرف شده است که میتواند باعث بروز انواع ناراحتی ها در مصرف کننده باشد بنابر این لازم است فعالیتهای خود را در کنترل مواد غذایی بطور همه جانبه چه در مرحله تولید و چه در مرحله عرضه بیش از پیش توسعه داده و جهت جلوگیری از تلف شدن سرمایه های ملی حتی الامکان با آموزش مانع تولید و عرضه این گونه مواد در اماکن باشیم .

شرایط و مدت نگهداری مواد غذایی

ردیف

نام محصول

مدت زمان نگهداری

دمای نگهداری

محل نگهداری

1

شیر استرلیزه

حداکثر 3 ماه

دمای محیط

خارج و داخل یخچال

2

شیر پاستوریزه

حداکثر 3 روز

1-4c

داخل یخچال

3

شیر کاکائو استرلیزه

حداکثر 3 ماه

1-4c

داخل یخچال

4

خامه استرلیزه

حداکثر 3 ماه

1-4c

داخل یخچال

5

کره پاستوریزه

حداکثر یکسال

زیر صفر

داخل فریزر

6

کشک مایع

حداکثر یکسال

1-4c

داخل یخچال

7

بستنی

یکسال

زیر صفر

داخل فریزر

8

دوغ

3 ماه

1-6c

داخل یخچال

9

ماست

30 روز

1-6c

داخل یخچال

10

پنیر

6 ماه

1-4c

داخل یخچال

11

پنیر پیتزا

6 ماه

زیر صفر

داخل فریزر

12

کشک تهیه شده از ماست

40 روز

1-6c

داخل یخچال

13

پنیر خامه ای

40 روز

1-6c

داخل یخچال

14

انواع رشته و ماکارونی

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

15

انواع آرد گندم - برنج- غلات و حبوبات

8-12 ماه

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

16

انواع آرد سوخاری

یکسال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

17

سوپهای خشک

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

18

پودر کاکائو - قهوه

یکسال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

19

شیرینی ها

حداکثر 3 روز

1-3c

داخل یخچال

20

پودر غذای فوری

8-18 روز

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

21

کیک

1-2 ماه

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

22

کلوچه

2 ماه

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

23

پفک

6 ماه

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

24

همبرگر

6 ماه

18c-

داخل فریزر

25

گوشت چرخ شده
گوشت چرخ شده

12 ساعت
3 ماه

0-4c
18
c-

داخل یخچال
داخل فریزر

26

قطعات گوشت گاو بسته بندی شده
قطعات گو شت گاو بسته بندی شده

2 تا 3 روز
9 ماه

0-4c
18
c-

داخل یخچال
داخل فریزر

27

گوشت مرغ تازه

3 روز

0-4c

داخل یخچال

28

گوشت طیور

7 تا 12 ماه

18c-

داخل فریزر

29

ماهی تازه

1 تا 2 روز

0-2c

داخل یخچال

30

ماهی پرچرب

3 ماه

18c-

داخل فریزر

31

ماهی کم چرب

4 تا 5 ماه

18c-

داخل فریزر

32

سوسیس و کالباس

1 ماه

0-4c

داخل یخچال

33

کمپوت و کنسرو

2 سال

دمای محیط

داخل محیط

34

نوشابه های گازدار

6 ماه

دمای محیط و یخچال

دور از تابش مستقیم آفتاب

35

گلاب و عرقیات گیاهی

2 سال

دمای محیط

در جای خنک

36

آب میوه جات

2 سال

دمای محیط و یخچال

دمای محیط  و یخچال

37

بستنی یخی

6 ماه

18c-

داخل فریزر

38

شربت پرتقالی

9 تا 12 ماه

دمای محیط

داخل محیط

39

شربت سکنجبین - شربت آلبالو

2 سال

دمای محیط

داخل محیط

40

انواع سس

6 ماه

دمای محیط

داخل محیط

41

مربا و شربت

2 سال

دمای محیط و پس از باز کردن درب داخل یخچال

42

سرکه

4 سال

دمای محیط و پس از باز کردن درب داخل یخچال

43

ترشیجات و شورجات

5/1 تا 2 سال

دمای محیط و پس از باز کردن درب داخل یخچال

44

آبلیمو و آبغوره

1 سال

دمای محیط و پس از باز کردن درب داخل یخچال

45

رب انار

2 سال

دمای محیط و پس از باز کردن درب داخل یخچال

46

رب گوجه فرنگی کنسرو

2 سال

دمای محیط و پس از باز کردن درب داخل یخچال

47

ادویه جات

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

48

لواشک

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

49

مواد پرک شده

1 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

50

چای

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

51

چیپس

4 ماه

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

52

حبوبات

1 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

53

پودر نارگیل - گردو - بادام

1 سال

1-6c

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

54

پودر ژله

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

55

سبزی خام بسته بندی

3-5 روز

دمای محیط

داخل یخچال

56

عسل

2 تا 3 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

57

خشکبار

1 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

58

بیسکویت و بیسکویت کرمدار

6 تا 12 ماه

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

59

نمک یددار

1 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

60

شکلات

1 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری می شود

61

گندم - جو - ذرت کامل

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

62

موسیر خشک

1 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

63

تخم مرغ
تخم مرغ

3 تا 4 هفته
1 هفته

4-6c
18-20
c

داخل یخچال
خارج از یخچال

64

روغن جامد

2 سال

دمای محیط

در محیط خشک و خنک نگهداری شود

65

روغن مایع

1 سال

دمای محیط

دور از تابش آفتاب نگهداری شود

66

خمیر دندان

2 سال

دمای محیط

دمای محیط

67

کرم مرطوب کننده

2 سال

دمای محیط

دمای محیط

68

مایع ظرفشویی

2 سال

دمای محیط

دمای محیط

69

مایع صابون

2 سال

دمای محیط

دمای محیط

70

صابون

3 سال

دمای محیط

دمای محیط

71

پوشک بچه

3 سال

دمای محیط

دمای محیط

72

خوشبو کننده هوا

3 سال

دمای محیط

دمای محیط

73

حشره کش پودری

3 سال

دمای محیط

دمای محیط

74

سبزی آشی منجمد ( سرخ نشده )

1 سال

18c-

داخل فریزر

75

سبزی خرده شده ( سرخ شده )

1 سال

18c-

داخل فریزر

76

پیتزا منجمد

6 ماه

18c-

داخل فریزر

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد