X
تبلیغات
رایتل
بهداشت مدارس  چاپ
تاریخ : چهارشنبه 20 آبان‌ماه سال 1388

هدف بهداشت مدارس

تأمین ، حفظ، ارتقاء سطح سلامت جسمانی و روانی دانش آموزان و در نهایت جامعه

 

 اهمیت بهداشت مدارس

-         بخش عظیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند (بیش از 25%)

-         به دلیل کامل نشدن مهارتها و شرایط سنی بعد از گروه مادر و کودک آسیب پذیرترین قشر جامعه می باشند

-         پایه گذاری رفتارهای بهداشتی و شیوه زندگی در این سنین صورت می گیرد

-         از مهمترین گروههای در معرض خطر حوادث و سوانح هستند

-         با توجه من اینکه در سن آموزشی پذیری هستند من آسانی مطالب بهداشتی را فرا گرفته و من خانواده و جامعه انتقال میدهند

-         در دسترس و من آسانی می توان مطالب آموزشی من آنها انتقال داده شود.

 

فعالیتها

برنامه های بهداشت مدارس

1-    آموزش بهداشت

2-    معاینات دانش آموزان و تکمیل شناسنامه سلامت

3-    بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس

4-    بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان

5-    پیشگیری از بیماریهای شایع در سنین مدرسه

6-    پیشگیری از سوانح و حوادث در سنین مدرسه

7-    واکسیناسیون توام دانش آموزان اول متوسطه

8-    تشکیل پرونده بهداشتی جهت مدارس

9-    نظارت

  

آموزش بهداشت

- هدف آن بالا بردن سطح دانش بهداشتی و در نهایت تغییر مطلوب در رفتار دانش آموزان و انتقال آن به  خانواده ها

-گروههای هدف در آموزش بهداشت دانش آموزان ، والدین، معلمین و سایر کارکنان

موضوعات آموزشی

دوره ابتدائی : بهداشت فردی – دهان ودندان- تغذیه و بهداشت مواد غذایی – بیماریهای شایع – بهداشت روان- بهداشت محیط – سوانح و حوادث

دوره راهنمایی و متوسطه: بهداشت فردی – دهان ودندان – بهداشت دوران بلوغ- تغذیه در سنین بلوغ- واکسیناسیون – بهداشت محیط – مسائل جمعیتی – نظام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی – بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار (انگلهای روده ای – بیماریهای آمیزشی – تالاسمی – قلبی- ایدز- انفلوآنزا) بهداشت روان – سوانح و حوادث

 

والدین:  -         آشنایی با نیازها ، مشکلات بهداشتی فرزندان در سنین مدرسه

       -         نقش والدین در رشد و تکامل فرزندان

       -         اهمیت معاینات سالانه دانش آموزان

        -         بهداشت فردی – خانواده – محیط – روان – دوران بلوغ

       -          تغذیه و بهداشت مواد غذایی

       -         بیماریهای شایع در سنین مدرسه

       -         واکسیناسیون

       -         سوانح و حوادث

 

2- معاینات دانش آموزان و شناسنامه سلامت

معاینات پزشکی:

دانش آموزان اول دبستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول تیرماه هرسال لغایت اول مهرماه هرسال

دانش آموزان اول راهنمایی= صدرصد جمعیت هدف ازاول مهرماه هرسال لغایت اول دی ماه هرسال

دانش آموزان اول دبیرستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول دی ماه هرسال لغایت پانزدهم اردیبهشت  ماه

معاینات بالینی توسط پزشک عبارتند از:

آنمی-پوست ومو(گال-کچلی سر)-بزرگی تیروئید-گوش وحلق وبینی –چشم-ستون فقرات-اندام-شکم(بزرگی طحال-بزرگی طحال)-قلب وعروق-قفسه سینه-ریه-ادراری تناسلی(ابهام تناسلی-عدم نزول بیضه-کلیوی) –روان –اعصاب-پرفشاری خون-بیماریها .

 

معاینات بهداشتی (غربالگری ) :

دانش آموزان اول دبستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول تیرماه هرسال لغایت اول مهرماه هرسال

دانش آموزان اول راهنمایی= صدرصد جمعیت هدف ازاول مهرماه هرسال لغایت اول دی ماه هرسال

دانش آموزان اول دبیرستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول دی ماه هرسال لغایت پانزدهم اردیبهشت  ماه

 

معاینات غربالگری توسط پرسنل بهداشتی (بهورز-کاردان ....)عبارتند از:

ارزیابی رشد (قدووزن –نمایه توده بدنی )-سنجش بینایی-سنجش شنوایی-دهان ودندان –بیماریهای نیازمند مراقبت ویژه (دیابت-قلبی وعروقی- صرع -  آسم –هموفیلی – تالاسمی)-اختلالات رفتاری - 

جلدی(رشک وشپش سر – کچلی سر)= کلیه دانش آموزان همزمان با غربالگری پدیکلوز با اولویت مدارس ابتدایی – خوابگاهها قبل از شروع سال تحصیلی و حداکثر در دو هقته اول سال تحصیلی از نظر جلدی معاینه می شوند.

 

بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس

 

 محل احداث مدرسه : دور از سر و صدا و عبور و مرور وسایل نقلیه

دوری از محل انباشتن زباله – راه آهن – و کارخانه

 

ساختمان مدرسه : کف کلاس ها – سقف کلاسها – روشنایی – تهویه کلاس ها – پنجره ها – درجه حرارت (21- 18 درجه) وسیله گرمازا – کپسول ضد حریق – پله ها (ارتفاع 18 – عرض 30 سانتی متر ) – تابلو کلاس (از ردیف اول 5/2 متر) – میز و صندلی – دستشوئی (من ازای هر 60 دانش آموز) – استفاده از صابون – توالت (من ازای هر 45 دانش آموز) – دفع بهداشتی فاضلاب – آبخوری (من ازای هر 75 دانش آموز) – دفع بهداشتی زباله

بوفه مدرسه – (رعایت مقررات آئین نامه مربوطه ) پوشش دیوار بوفه از سنگ یا کاشی و به رنگ روشن باشد


- سطل زباله درداخل و بیرون بوفه به تعداد کافی وجود داشته باشد تا دانش‌آموزان پس مانده های مواد غذایی را در آن بیندازند .

- برای جلوگیری از ورود مگس و حشرات درب و پنجره ها با توری فلزی

پوشانده شود ، درب و دیوار و سقف آن مننفذ و سوراخ نداشته باشد .

-  فردی که متصدی بوفه است چون با مواد غذایی سر و کار دارد باید از نظر بیماریهای واگیردار (انگلی ، قارچی و ...) مورد آزمایش قرار گرفته و کارت تندرستی داشته باشد و مسایل بهداشت فردی مانند شستشوی دستها و کوتاه کردن ناخن ها و نیز پوشیدن کلاه و روپوش را کاملاً رعایت نماید .

-  بوفه باید حتماً مجهز به یخچال بوده و مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال و سایر مواد غذایی در محل خشک و بدون رطوبت تگهداری شود

 

آب آشامیدنی مدرسه

تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در مدرسه یکی از موضوعات بسیار مهم و اساسی است . بهتر است در مدرسه از شبکه آب لوله کشی و یا منابع بهسازی شده استفاده شود . و در محلهایی که آب سالم دردسترس نباشد آب راپس از ضد عفونی کردن مصرف نمایید .

  بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان

اهمیت تغذیه کودکان در سنین مدرسه

اهمیت تغذیه در دوران بلوغ

نظارت بر وضعیت تغذیه دانش آموزان

مشکلات تغذیه ای شایع در سنین مدرسه و دوران بلوغ (سوء تغذیه پروتیئن ، انرژی – اختلالات ناشی از کمبود ید – کمبود ویتامین A– کم خونی فقر آهن)

کمک های غذایی: شیر مدرسه

علل اصلی سوء تغذیه در سنین مدرسه: مصرف نکردن غذای کافی- عادات غذایی نادرست(نخوردن صبحانه- استفاده از تنقلات بی‌ارزش مثل پمفک و ابتلاء و بیماریهای عفونی و انگلی )

 

پیشگیری از بیماریهای شایع در سنین مدرسه

آموزش راههای انتقال بیماریهای شایع در سنین مدرسه

شناسایی – ارجاع- پیگیری دانش آموزان بیمار

جدا سازی دانش آموزان مبتلا من بیماری تا منبودی (ممنوعیت از مدرسه )

شایع ترین بیماریهای واگیردار در سنین مدرسه : گلودرد چرکی – انگلهای دستگاه گوارش – بیماریهای اسهالی – هپاتیت- کچلی – سرماخوردگی – آنفلوانزا – ژیاردیا – سرخجه – گال- شپش- عفونتهای ادراری – آبله مرغان

 

پیشگری از سوانح و حوادث در سنین مدرسه

 

واکسنیاسیون توام دانش آموزان اول متوسطه

 

تشکیل پرونده بهداشتی جهت مدارس

 

تشکیل پرونده بهداشتی جهت کلیه مدارس و ثبت نتایج معاینات و ارجاع و پیگیری و کلیه گزارشهای مربوط من فعالیت های آموزشی بیماریهای واگیر - حوادث – نیاز من مراقبت ویژه – فعالیت های بهداشت محیط مدرسه

 

نظارت

بر خانه های بهداشت – مراکز بهداشتی و درمانی

بازدید از شبانه روزیها همراه با کارشناسان بهداشت محیط جهت مسائل بهداشتی

نظارت بر طرحهای در حال اجرا در مدارس :  

  • طرح شیر مدرسه
  • طرح پدیکولوز
  • طرح تکمیل شناسنامه  سلامت
  • طرح آهن یاری
  • طرح پایش ید ادرار
  • طرح بهداشت محیط مدرسه
  • طرح واکسیناسیون توام
  • طرح سوانح و حوادث

  وظایف

 

شرح وظایف کارشناس مسئول بهداشت مدارس 

1- ارائه پیشنهادات لازم و مشارکت در تهیه و تنظیم و تدوین برنامه های اجرایی بهداشت مدارس بر اساس اولویت های تعیین شده

2- ارائه راهنمایی ها و نظارت و مشارکت بر نحوه اجرایی فعالیت های بهداشت مدارس در سطح استان

3- مشارکت و نظارت در برنامه ریزی آموزشی و باز آموزی کارکنان و آموزش دانش آموزان

4-  مشارکت و نظارت در برنامه ریزی آموزشی و بازآموزی کارکنان و آموزش دانش آموزان

5-مشارکت در تهیه متون آموزشی جهت آموزش کارکنان و آموزش جامعه (دانش آموزان)

6- مشارکت در آموزش و باز آموزی برنامه های بهداشتی جهت کارکنان

7- مشارکت در برنامه هآی آموزشی و تحقیقاتی حوزه معاونت بهداشتی

8- ارائه پیشنهاد طرحهای تحقیقاتی و مشارکت در انجام آنها جهت تعیین مشکلات و اولویت های لازم در بهداشت مدارس

9- جلب مشارکتهای بین بخشی  ایجاد هماهنگی با دیگر واحدهای ستادی و تقویت مشارکت های بین بخشی من منظور ارائه منتر خدمات بهداشت مدارس

10-  هماهنگی با اداره کل آموزش و پرورش در تهیه و تنظیم برنامه های اجرایی خدمات بهداشت مدارس

11- ارائه پیشنهاد نظارت و شرکت در برنامه های آموزشی و باز آموزی مراقبین بهداشت

12- مشارکت در آموزش دانشجویان دانشکده های بهداشت و پیراپزشکی

13- تهیه متون و مطالب آموزشی و ارائه راهکارهای آموزشی جهت آموزش بهداشت گروههای مختلف دانش آموزان از راه مطالعات، جستجو و   ترجمه کتب و دیگر منابع علمی

14- تجزیه و تحلیل داده های آماری و گزارشات دریافتی ، ارائه راهنمایی برای تهیه پس خوراند مناسب و ارائه پیشنهاد و راه حلهای مناسب جهت ارتقاء کیفی خدمات بهداشتی مدارس

15- تهیه و ارائه گزارش فعالیت های انجام شده من مقامات ذیربط

16- شرکت در دوره های بازآموزی و آموزشی سمینارها و کارگاههای آموزشی

17-  بررسی نیازهای تجهیزاتی واحدها و ارائه پیشنهاد بودجه مورد نیاز واحد بهداشت مدارس من مقام مافوق

- باید دارای نور کافی ومجهز به هواکش بوده و نیز دارای وسایل گرمازا و سرمازا باشد . کف آن از سیمان یا سایر مصالح قابل شستشو پوشیده شود .