ارزش انرژی غذا
انرژی غذا را میتوان با واحد حرارت یعنی کالری سنجید. یک کالری مقدار حرارت لازم برای بالا بردن درجه حرارت 1 گرم آب به میزان 1 درجه سانتی گراد است. از آنجائیکه کالری واحد نسبتاً کوچکی است، انرژی ناشی از غذا را معمولاً با واحدی که هزار بار بزرگتر است یعنی ” کیلو کالری“ اندازهگیری میکنند. یک کیلو کالری عبارت است از مقدار حرارت لازم برای بالا بردن درجه حرارت یک کیلوگرم آب به میزان یک درجه سانتیگراد. دانشمندان معمولاً ارزش انرژی غذا را بر حسب کیلو کالری بیان میکنند. اما متخصصین تغذیه کاربرد اصطلاح کالری (cal) را به جای کیلوکالری (Kcal) مرسوم کردهاند. از این رو برخی از منابع علمی، با پیروی از سنت، اصطلاح کالری (به جای کیلو کالری) و نماد cal (به جای Kcal) را بکار میبرند. در سیستم SI، واحد انرژی ژول (J) است که بر حسب مگاژول (MJ) و کیلو ژول (KJ) نیز بیان میشود. در حال حاضر کالری و ژول، هر دو مورد استفاده قرار میگیرند. در منابع تغذیه زمانیکه از کالری اسم برده میشود، منظور به کاربردن کالری (cal) به جای کیلوکالری (Kcal) یا کالری بزرگ است. در واقع استفاده ازکلمه کیلو کالری در مورد انرژی مواد غذایی به مراتب علمی تر و دقیقتر نمیباشد. در کل مصرف 1 گرم گلوسید (ترکیب قندی)، 4 کیلو کالری یا 17 کیلوژول، 1 گرم چربی، 9 کیلو کالری یا 38 کیلو ژول، 1 گرم پروتئین 4 کیلوکالری یا 17 کیلوژول، 1 گرم الکل 7 کیلو کالری یا 30 کیلو ژول انرژی ایجاد میکنند. بنا بر این همانطور که ملاحظه میفرمایید، کاربرد کلمه ”کیلوکالری“ دقیقتر و علمیتر است. ضمناً نمونههایی از جداول ارزش غذایی و انرژی حاصل از ماده غذایی که بر حسب Kcal بیان شدهاست به پیوست آمده است. برخی از منابع علمی از جمله منبع USDA که به پیوست آمده، Calories را معادل Kcal بعنوان غلط مصطلح بکار بردهاست. با توجه به کلیه مطالب فوق و در مجموع، نظر این واحد است که بهتر است از Kcal برای بیان ارزش غذایی استفاده شود.
منابع: 1- فاکس بریان ا. کمرون آلن. ج . علوم غذایی از دیدگاه شیمیایی . ترجمه: پروین زندگی. نشر دانشگاهی، تهران – 1375 – صفحه 13 – 2- گوتری، هلن. مبانی علم تغذیه. مترجم: شهین نیک اعتقاد. مرکز نشر دانشگاهی . صفحه 146. 3- امینپور، آزاده و صدیق، گیتی. اصول علم تغذیه. شرکت سهامی انتشار.تهران 1374. صفحه 41 4- پروفسور هاینریش کاسپر. تغذیه پزشکی و رژیمهای درمانی. ترجمه دکتر فروغ اعظم طالبان. انتشارات نیما. 1374. صفحه 60 5- حلم سرشت، پریوش. اصول تغذیه و بهداشت مواد غذایی. انتشارات چهر. 1374 . صفحه 24 6- جدول ترکیبات مواد غذایی. ترجمه و تدوین: آریو موحدی، رویا روستا. انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
7. E. Renner. A. Schaun. Nutrition Composition Tables of Milk and Dairy products. Germany. 1994 8. USDA (United State Department of Agriculture) Nutritive Value of Foods . |